Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

заслон Чакалица

 

В МОМЕНТА ХИЖА ЧАКАЛИЦА ФУНКЦИОНИРА КАТО ЗАСЛОН

Хижа Чакалица се намира на 1850м н.в. в живописната местност Чакалица, разположена в Югозападния дял на Рила планина. Постройката представлява едноетажна сграда, в непосредствена близост до нея е разположена масивна триетажна сграда (новата хижа) която е в процес на доизграждане. В момента предлага 22 места за настаняване в три стаи с по 6 легла и фургон с 4 легла, оборудван кухненски бокс, в който туристите могат да приготвят донесената от тях храна или чай от билки, има и обширна столова, външни и вътрешни санитарни възлии и тоалетни, баня с топла вода. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от мини ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво.

До Чакалица се достига по горски път, който преминава през красиви и живописни места. Има и добре поддържана туристическа пътека.


Нашата цел, е да развием мястото и самата хижа като кът за туризъм и отдих, да приготвяме здравословна и натурална храна.
Ще се постараем да развием също така пешеходен и велотуризъм. Районът през лятото предоставя чудесни условия за разходки, пикници,както и за бране на горски плодове и билки разбира се извън границите на национален парк Рила . През зимата има идеални условия за ски преходи. От тук можете да стартирате един от най-дългите и красиви преходи: х. Македония - х. Рибни езера - заслон Кобилино бранище - заслон Страшното езеро - х. Мальовица, също така да слезете на Предел, от където може да се премине в Пирин планина.
От хижата се разкрива и неповторима гледка към Пирин. От тук са и едни от най-красивите залези.

Изходни пунктове за обекта: гр. Благоевград - пътя за х. Бодрост, на 18-тия км се стига до горски пункт Славово, отклонение вдясно по маркирана пътека покрай долината на р. Славова 2ч. и 30 мин. пеша, и още от с. Долно Осеново и с. Хърсово.


Съседни турстически обекти:


х.Македония 4.00ч.
х.Предела -                      4.00ч.
х.Добърско -                    4.00ч.
вр.Чакалица/2298/ -         2.00ч.

Кабинков лифт
х.Бодрост

 

За информация и контакти