Начало

Началото на организираното туристическо движение в Благоевград е поставено още в далечната 1925г. Тогава в Горноджумайската книжарница „Природа” неколцина будни младежи- Здравко Десподов, д-р Иван Костадинов, Дончо и Сотир Чолакови, Стоян Левков, Ненчо Осликов, Крум Марков и други техни съмишленици, учредяват туристическо дружество „Айгидик”.

ХИЖА МАКЕДОНИЯ

Хижа Македония се намира в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила. Разположена е на 2166м н. в. в южното подножие на Голям Мечи връх, което я прави една от най-високоразположените хижи на Балканския полуостров. Масивната двуетажна постройка е изградена в далечната 1937г. благодарение на доброволния труд и ентусиазъм на любителите на планината и туризма.

Повече за хижа Македония

Хижа Македония на живо

Хижата предлага 50 места за нощувка в стаи по 7, 9, и 10 легла и едно общо помещение с двуетажни легла за 24 души. Сградата е водоснабдена и електрифицирана от собствен източник. Спалните помещения се отопляват с радиатори чрез котел на твърдо гориво, има вътрешен санитарен възел и баня. Разполага с просторна туристическа столова с камина, туристическа кухня, в която туристите могат сами да си приготвят храна, щанд за хранителни продукти и стоки от първа необходимост. През лятото е възможно и устройване на палатков лагер. В района има връзка с мобилни оператори.

ХИЖА БОДРОСТ

Хижа Бодрост се намира в едноимения курорт, който е разположен на 27 км североизточно от гр. Благоевград и на 3км. от Ски Парак Картала.

Пътят до хижата е асфалтиран и добре поддържан през всички сезони.

Повече за хижа Бодрост