Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Национален женски поход до хижа Македония

С провелия се на 13 март поход до хижа Македония представителки на нежния пол не само отбелязаха двойния празник, но и за пореден път доказаха, че когато жените си решат да направят нещо, почти няма сила, която ги спре. Очакванията за обилни снеговалежи и метеорологичните прогнози за време, не особено подходящо за дамско присъствие в планината, не се оказаха достатъчно основателна причина да осуети предварително запланувания поход.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
 На 12 март екипирани подобаващо за зимен преход, с раници на гръб и ведро настроение 25 дами пристигнаха на хижа Бодрост, откъдето на следващия ден трябваше да осъществят амбициозния си замисъл- изкачване на 2166 метра в Рила при зимни условия.
Вечерта, докато дамите се вихреха в бурен купон в топлата и уютна столова на хижа Бодрост, навън, във високата планина Баба Марта
показваше лютия си и своенравен характер, като засипваше високите части на Югозападна Рила със снежни виелици, гъсти мъгли, а на моменти и ураганни ветрове
. Мартенската стихия обаче не само не охлади ентусиазма, а сякаш подхрани авантюристичния дух на дамите. Голяма част от тях приеха предизвикателството и на сутринта поеха по серпентините към Черната скала в посока хижа Македония.

Първа за рекордно краткото време до хижата се изкачи известната благоевградчанка и заклета туристка Йорданка Шаламанова. 71 годишната пътешественичка се пребори достойно с капризния нрав на мартенското време и трудния зимен терен и за по-малко от четири часа достигна крайната цел.
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите


Дори и непредсказуемата и не особено дружелюбната Баба Марта се укроти пред духа, който демонстрираха дамите и на следващия ден ги дари с един прекрасен пролетен ден на хижа Македония.
А планината поднесе още един от ценните си уроци- че НЕ годините са предпоставка за успех, а волята и борбеният дух на една българка!

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови