Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
В последните дни на месец май учениците от XI  клас, ПМГ ‘’ Акад. С. П. Корольов ‘

’, гр. Благоевград бяха поредните туристи посетили зеленото ни училище в хижа Бодрост.Ето вълненията,който завладяха Йорданка Георгиева на  2408 м. над морското равнище:

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
За момент затвори очи и си представи, че току - що си покорил планински връх. Горе е студено, вятърът сякаш умишлено се опитва да те избута, да ти покаже, че това място не е за теб и не си желан с всичките си човешки драми сред това спокойствие. Че планината е собственост на самата себе си и на никого друг. А сега прочети долния текст.(помни - още си горе!)       

         '' Цялата земя е покрита със следите от нашите стъпки. Тук сме се зародили; тук някои от нашите предци са обработвали земята и са живели. Тук идват душите ни, след като умрем. Тук сме изучили начина на живот и уроците, които ни водят. А основният урок е този на смирението.

 ''Истината е, че това са думи на фермер в Аризона, описващ Големия каньон.         Независимо дали току-що си изкачил връх Исмаилица (където се развива действието на нашата приказка)и се намираш на 27 км североизточно от Благоевград, на 2408 м. над морското равнище или си на другия край на света -  на 1830 м дълбочина в Големия каньон -  горните думи важат с пълна сила и за двете места. Защото природата никъде по земята не си поплюва в опитите си да ни зашемети.

Когато си горе виждаш света под себе си. За един кратък момент те обзема чувството на безпокойство и отчаяние, че всъщност не Ти си господарят, не Ти стоиш на върха на света. Т-И  С-И  М-А-Л-Ъ-К.   

          Че кой не би се почувствал така, когато с пълна сила върху плещите му се стовари цялата тежест на планината? Ти не си под нея. Защо тогава сякаш се е стоварила върху теб с цялата си сила, стремейки се да ти покаже, че не си по-голям от нея, както си се самозаблуждавал, просто защото с големи мъки си изкачил трудните й стъпала? '' За да се напомня на хората, че на нас ни е отредено малко място на земята и че ние живеем сред тази природа, която може да си вземе обратно всичко, което ни е дала само като подухне срещу нас, за да ни покаже, че не сме чак толкова всемогъщи. '' Или поне това е отговорът на писателя Рей Бредбъри. На мен поне ми звучи повече от правдопободно.           

      А горе има от всичко по много. Месец май е, а има сняг. Точно до него - току що разцъфнали цветя. Обръщаш се на ляво и над далечните възвишения на Пирин буреносните облаци заплашват скоро да стоварят яростта си върху теб, а щом извърнеш глава към останалата част от Рила намираш убежище в слънчевите лъчи, разпокъсващи облаците. Заглеждащ се в равната земя под краката си и трудните възвишения, които си извървял, за да стигнеш до нея и изведнъж ти се приисква да отидеш и в Ирландия, да изкачиш и Хималаите.. Но се съмнявам, че там би се чувствал както на тази планина, защото преди всичко тя е Дом. '' Когато съм на път, сърцето ми просто плаче за това място. Тази сутрин подминах този последен завой и всичките хубави миризми ме удариха в носа. Тогава усетих, че съм у дома '', споделя фермерът от Аризона.

Ако ти се прииска и ти да се почувстваш у дома там горе.. много е простичко. Грабни другарче.. или две.. или повече.. или отиди сам.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
На 27 км. североизточно от Благоевград се намира курортът 'Бодрост', където ще намериш всичко, от което се нуждае един пътешественик като теб, тръгнал в търсене на себе си. (и не забравяй да подадеш лапа на двете красиви кучета(:     )Съвсем наблизо е и най-високото дърво в България - 55-метровото Парангала. На 1400 м. надморска височина се намира Карталска поляна, откъдето с кабинков лифт(внимавай на номер 13!) стигаш до подножието на връх Исмаилица. 

 И след това започва приключението. Добре дошъл у дома!

 п.п. и не губи групата от поглед (: