Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

В периода 24 – 31.07.2010г се състоя Второто Европейско първенство по парапланеризъм -  Целно кацане. Състезанието се проведе в турския град Инюню и участие взеха 11 държави, представени от 59 състезатели

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Проведоха се 12 състезателни кръга, в които надпреварата беше много оспорвана и уменията на състезателите да кацат в цел бе подложена на изпитание от непрекъснато променящите се метеорологични условия – слаб и променящ посоката си вятър или силни термики и пориви на вятъра. Старта за излитане бе на хълм с височина 230м. Целта, в която се каца е с радиус 10 метра, но реално борбата се водеше на самата електронна нула – диск с радиус 15 сантиметра. Не по-малко влияние оказваше и неимоверно високата конкуренция, която държеше състезателите в напрежение до самия край на Първенството.

България се представяше от национален отбор в състав: Методи Методиев, Димитър Ралев, Цветан Цолов, Валери Цветанов, Стефан Милушев, Елена Костова и Николина Илева. Нашият отбот се представи отлично и заслужено се окичи с бронзовите медали. Всичките ни състезатели дадоха максималното от себе си, за да може да затвърдим позицията си, въпреки преките ни конкуренти-Словения и Сърбия. В крайна сметка отборното класиране е:

1.      Чехия

2.      Словения

3.      България

 

В индивидуалното класиране на първо място е Яка Горенц от Словения, на второ е Томаш Ледник от Чехия и на трето –Зоран Петрович от Сърбия. Най-добре класиралите се български състезатели са Цветан Цолов –на четвърто място и Димитър Ралев – на петто място.

Състезанието премина в отлична атмосфера на приятелски взаимоотношения между участниците, въпреки жестоката конкуренция по време на полетите. Организаторите на Първенството се бяха погрижили да запознаят участниците с културните забележителности на град Ескишехир . За доброто настроение не по-малко значение имаха кулинарните изкушения и прохладния басейн, който беше отлично място за релакс, след оспорваните състезателни кръгове.

Българския отбор за пореден път показа, че е сред елита в дисциплината Целно кацане и занапред ще продължава да се бори за все по-добри резултати. Следващото голямо предизвикателство е Световното първенство догодина в Чехия, а до тогава има състезания от вътрешното ни първенство, както и много  международни състезания.