Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

В най-трудните времена на най-тежката световна икономическа криза от десетилетия насам , в недрата на туристическо дружество ,,Айгидик" заблещука искрата на нещо ново , нещо мокро и славно . Както Премиера  денонощно се бори с последствията от икономическата криза и тежкото наследство от предишни правителства , така и Председателя на ТД,,Айгидик" , който вече се е преборил с тежкото наследство , се стреми денонощно да разшири периметъра на туристическата дейност в ресора на дружеството . И най-вече , да се скъса със стереотипа на туриста-планинар , който ходи с обувки-пионерки и три четвърти панталони по баирите и вика ,,Ойлари-и-и-пи-и-ии..." .alt

  И след като през 2009 година се конституира и разви клуба за планинско и туристическо колоездене към ТД,,Айгидик" ,  така през новата 2010 година погледа се отправи към неизследваните за джумалията-турист , и затова много примамливи хоризонти на водно-гребния туризъм .

 Началото , както често се получава със самодейните инициативи , бе скромно , да не кажем с провал . През април 2010 , се направи опит за двудневен поход по 40-километровия язовир Тизаврос , на река Места , който започва веднага след границата с Гърция . Материалната част беше един едноместен пластмасов каяк , и един сглобяем двуместен каяк , собственост съответно на тук пишущия г-н Стоян Христов , и на Председателя г-н Иван Големеев. При пристигането на язовира се установи , че в стремежа да не се забравят някои важни продукти ( като например отлежалата в дъбови бъчви грозданка ) , сме забравили веслата на т.нар. шлеп . А както се знае , каяк без гребла не върви . Затова началото беше с разпивка на природа , и на връщане с посещение на Огняновските минерални бани , да не сме съвсем капо откъм намокряне .

 Втората проява беше без Председателско участие на същия язовир . Стоян Христов , Костадин Дурчов от Банско и Чавдар от София прешляпаха язовира Тизаврос на двудневен поход с бивакуване в най-ненаселените места в Европа , може би ... .

 Третата проява , макар и индивидуална , но все пак на член на дружеството , беше посещението на г-н Стоян Христов на македонските язовири Калиманци и Беровско езеро около Първи май , с разузнавателно-гребно-познавателна цел . Мероприятието беше повече от успешно , освен особеностите на водните басейни , се запознахме и с една любопитна особеност на Първомайското празнуване в Поранешна Югословенска Република Македония . Докато при нас Първи май е предимно носталгична проява на беловласи последователи на червената религия , които веят червени байраци на сакрални за тях места в центровете на градовете , в опит да наподобят някогашните задължителни манифестации с трибуни , венци и пр., и т.н., в Македония предимно млади хора се изнасят ,,на лИвадка" запасени с обилно количество алкохол( предимно бира , по наши наблюдения) и с големи аудиоуредби , от които дъни предимно сръбска музика във всичките и жанрове , и колективно си ,,махат главите" , оставяйки след купона пълна кочина около местата за празнуване .

Четвъртата проява пак беше международна . Използвайки дългата почивка около 6-ти май , Иван Големеев и Стоян Христов посетиха селцето Керамоти с двуяка цел - посещение на резервата в делтата на р.Места(Нестос) , както с велосипеди , така и с каяци . Поради ред специфики , свързани с българския начин на самоорганизация , делтата беше посетена само от г-н Големеев по суша с колело , Но през останалото време се разучаваше материалната водоплавателна част , тренираше се ветроходно майсторство  , и дори без да се отчита ежевечерната разпивка , това си беше истински тиймбилдинг , дет'се вика .

 Петата проява на нашия клуб за водни спортове към ТД ,,Айгидик" вече беше ,,сирьозна" , а именно - участие в ежегодния гребен поход по река Арда . За него има отделен подробен отчет , който некой ден може и да довърша , когато му дойде времето , може би ....

 Но на този поход се получи запознаване на ръководството с различни видове плавателни средства , навлизане в спецификата на гребноплавателния бит , завързаха се контакти с различни организации в бранша , доставчици на оборудване за гребни спортове , и се разбра в  общи линии , кой колко може да носи на пиене .

  Накратко , проявата беше повече от успешна , и след нея беше направена поръчка за нова лодка за ТД,,Айгидик" , първата пластмасова лодка от бъдещата флотилия - каяк ,,Сийяк" от фирмата Прийон , несъмнено един от най-добрите каяци .

  След две седмици новият каяк пристигна , и бързо организирахме

  Шестата проява - тридневен уикенд на язовир Калиманци с пет каяка и четири колела . За него има отделен отчет , така че няма да се спирам по-подробно .

  Следващите прояви са индивидуални , но тъй като са на членове на дружеството , ще ги упоменем в настоящия отчет , защото и сам организираният гребец е представител на организацията-майка , и не само това - на неговите плещи лежи отговорността да покаже високо спортно майсторство , добри морално волеви качества , и висок спортен дух .alt

  Седмо - В началото на юли 2010 г , г-н Стоян Христов в рамките на семеен отдих изгреба македонската част на Охридското езеро - около 50 км . Езерото е уникално , както с възрастта си - 3 млн.години( най-старото в Европа) , така и с кристално чистата си вода , и изобилието от природни форми и исторически паметници по брега . Не е лошо в планът за следващата година да се предвиди по-масова гребна проява там .

  Осмо - Пак в рамките на 5 дневен отдих в района на Неа Ираклица , източно от Кавала , Гърция , г-н Иван Големеев е разучил прилежащия бряг и е обиколил с каяка двата острова там . Най-голямо изпитание за духа е било пребиваването на яхта с препълнен контейнер на химическата тоалетна за няколко дни , но борбеният дух на Председателя на ТД,,Айгидик" не е позволил да бъде сломен от трудностите .

  Девето – В пак в рамките на семеен отдих г-н Стоян Христов изследва детайлно перлата на Западните Родопи , яз.Широка поляна , един водоем просто уникален с разнообразието от пейзажи , с топлата си вода , и с изобилието от удобни места за бивакуване по бреговете . В рамките на същия отдих г-н Христов основно обиколи региона и с велосипед , което ще бъде вписано в актива на клуба по планинско колоездене .

 Десето (и най-мащабно) - Участието на г-н Костадин Дурчов в последния етап на ТИД-а . В рамките на ежегодния гребен поход по Дунав ТИД , последният участък се смята за най-труден , и най-пълен с красоти . Гребането от Силистра до делтата на реката , която се явява и резерват от световно значение изисква доста издръжливост , майсторство и висок дух , защото почти винаги е съпроводено от трудности от битов характер , като диви бивачни места , от лошо време , силни ветрове , големи вълни , и прочие . Без съмнение , г-н Дурчов , като истински представител на ТД,,Айгидик" , геройски се е справил с трудностите , и достойно е представил страната в съседна Румъния .

  Единадесето - Петдневно каяк приключение около островите Диапорос . За да изпратим лятото , от водния клуб към ТД,,Айгидик" решихме да отидем на едно уникално с красотата си място - остров Диапоро , многото малки и големи острови и лагуни около него . С три каяка и един велосипед господата Иван Големеев , Стоян Христов и Александър Лазаров и мощна група от Софийска сродна организация за пет дни се насладиха на прелестите на лятото в края на септември .alt

Освен основното разучаване на района по вода , посещението на буквално неизброимите плажове , заливи , острови и самотно стърчащи в морето скали , г-н Александър Лазаров покори най-високия връх на полуостров Ситония , и направи обиколка по периметъра на полуострова .alt

 В общи линии това са мероприятията в актива на младия , но крепък воден клуб към ТД,,Айгидик" в пролетно-летния сезон на 2010 година . Като за прохождаща организация не е лошо . Имайки предвид намеренията на Ръководството за попълване на материалната база с още туристически каяци - едноместни и двуместни , може смело да се каже , че светлото бъдеще предстои ,и че освен три четвъртите панталони и пионерките , неопреновите боти и спасителните жилетки ще станат неотменим атрибут в представата за туриста-джумалия