Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

RAINBOW озари югозападна Рила

Доброволци от благоевградския клуб за обучители на връстници празнуваха и се обучаваха в планината

 

 

Младежите от клуб за обучители на връстници „RAINBOW” към Информационен център за психично здраве-Благоевград прекараха няколко невероятни дни в планината. Приятна атмосфера, уютно горящи печки, постоянно топъл билков чай и нестихващото гостоприемство на домакините от хижа „Бодрост” в комбинация с изключителната природа допринесоха много за ползотворната работа и забавлението на всички ни.

На 1 ноември клубът отпразнува първата си годишнина. Купонът беше съпътстван от много веселие, изненади, подаръци и голяма шоколадова торта. А най-интересното, разбира се, бяха добре изготвените с подръчни материали маски и костюми, които младите хора изработиха набързо, вдъхновени от наскоро отпразнувания Хелоуин.alt

Цели 4 дни по-голямата част от обучителите на връстници от клуба взеха активно участие в обучителен тренинг, който имаше за цел от една страна да даде възможност на младите хора да се опознаят по-добре, да могат да се доверят един на друг, да се сплотят и да се усещат като здрав и мотивиран екип и от друга да надградят своите знания и умения в областта на ХИВ, контрацепция, сексуално предавани инфекции и методите на работа в рамките на подхода „Връстници обучават връстници”.

alt

Клубът е създаден в рамките на национална програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, която се финансира от Глобален фонд за борба срещу ХИВ, туберколоза и малария.

В рамките на първата година от своето съществуване, клуб „RAINBOW” успя да привлече за своята кауза много съмишленици. Към момента в клуба членуват 35 младежи – ученици и студенти на възраст между 15 и 24 години.

Основната цел на доброволците е да предоставят превенция на ХИВ сред младите хора чрез раздаване на здравнообразователни материали и презервативи; чрез консултиране и насочване към съответните специалисти, както и към директно издледване в КАБКИС; чрез организиране на АНТИСПИН кампании и различни публични събития със съзтезателен характер, на които младежите имат възможност чрез демонстриране на знания в областта на ХИВ, сексуално предавани инфекции, контрацепция, психоактивни вещества и др. да получат и много наградиalt

Така, в рамките само на една година, доброволците успяха да достигнат до повече от 4000 свои връстници, да организират 4 АНТИСПИН кампании, няколко кръгли маси в посока въвеждане на сексуално здравно образование в училище, да участват в няколко регионални, национални и международни обучения и други инициативи.alt

Клубът е отворен за всеки млад и мотивиран човек, който желае да получи допълнителни знания или иска да посвети част от свободното си време на каузата да помогне на повече свои връстници чрез предоставяне на информация, насочване и консултиране по въпроси, свързани с превенция на ХИВ сред младите хора.

Добави коментар

Защитен код
Обнови