Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Има ли пещера край Благоевград

- Има. През 1979 година работници в кариера случайно разкриват входа на една от най-красивите пещери в България. Дупката е проучена и картирана още същата година от пещерния клуб към Туристическо дружество Айгидик.  През 1984 година е обявена за защитен природен обект с прилежаща площ 4 ha (заповед 542/23.05.1984 г. КОПС).

Пещерата е богата на разнообразни карстови образувания. Преди 300 милиона години тя е била дъно на море. Днес инфилтрационни-капещи води периодично образуват езеро. Общата дължина на пещерата е 165 метра. Фауната е проучвана от Петър Берон и включва троглобионтната мокрица Cordioniscus bulgaricus, най-северния представител на сем. Styloniscidae (Isopoda).

Сватба в благоевградската пещера.

Днес, 30 години след откриването й, пещерата е подложена на варварско разграбване. Красиви образувания на хиляди години се изнасят в промишлени количества. Но това далеч не е най-голямата беда за горката пещерка. От няколко години тъмна сянка е надвиснала над нея. Алчни люде искат да асфалтират и бетонират последните оцелели до наши дни участъци. Опазването на това древно богатство не е техен приоритет, важни са милионите от проекта.

Децата ни ще гледат благоевградска пещера само на снимка, защото родителите им не са успели да я съхранят за бъдещите поколения.

До няколко години отговора на въпроса в заглавието на настоящата статия "Има ли пещера край Благоевград" ще бъде  "НЕ, НЯМА".