Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Луд новогодишен купон, по двама в едно легло, всеки десети на земята…..

По двама в едно легло, всеки десети на земята, поне двайсетина около огъня в алтернативната столова без покрив , направо под звездите на Мечи проход - това беше вероятността според математическата логика да бъдат настанени туристите в Новогодишната нощ на хижа Македония, тъй като желаещите да посрещнат 2011 година на 2166 метра в планината превишаваха повече от два пъти капацитета на хижата. Никой от гостите на хижата не подозираше, че броят на приятелите им, решили да се присъединят към купона, въпреки изчерпаните резервации , по презумпцията, че все за още двама ще има място, толкова драстично ще надвишат капацитета на хижата.

И тъй като тук варианта - ”Нямаме места, проверете в съседната хижа”, не съществува, трябваше да се намери изход. Болшинството от гостите бързо прежалиха и без това скромния хотелски комфорт, който иначе уютната, чиста и подредена хижа предлага.

За всички бе ясно, че спане в истинския смисъл на думата няма да има. Затова много по-важното бе не кой къде и как ще спи, а как ще участва в новогодишния купон.

Новата година чукаше на вратата и за деветдесет и шестимата планинари нямаше време за губене. Най-изобретателните грабнаха лопатите и се втурнаха към снежните преспи пред хижата. За няколко часа изпод дълбокия сняг бяха изровени летните маси и пейки. Ентусиазмът и празничното въображение на всички бе толкова голямо, че с изровеният сняг се строяха ветрозащитни стени, ваеха се причудливи фигури, вкопаваха се ниши за свещи. Ново , революционно приложение бе открито и за многобройните сноубордове на хижата. Подредени като ограда, освен красивата гледка, която представляваха, те успешно защитиха пушещото барбекю от силните поривите на вятъра. Връх на архитектурната гениалност се оказа монтажа на старата хижарска врата, която напълно довърши интериора на алтернативната хижа. Навреме заработи и направената от снежни стени камина и шоуто можеше да започва.

Много музика, настроение, танци и шеги огласяха Мечия проход до ранни зори.

Слънчево време, вълнуващи разходки, сноуборд и кулинарни предизвикателства заредиха гостите с енергия и настроение за новата 2011.

Събраните до момента снимки : http://ajgidik.snimka.bg/reports/h-makedoniya-nova-2011g.561489