Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ И ПРЕЗ УИКЕНДИТЕ

 

За радост на всички ученици /а може би и на повечето учители/, това не е заглавие на статия, която представя поредните промени в Закона за народната просвета. Вярно, че става въпрос за учене, но в едно по-различно училище. Училище, което децата посещават с удоволствие, в което няма скучни уроци, слаби оценки и неизвинени отсъствия, класни стаи са уютните зали на хижа Бодрост и Еколенд, а училищният двор са красивите поляни, гори и върхове на Югозападна Рила. Ако някой все още не вярва и мисли, че „те такова даскало нема”, нека поразпита из град Кресна. Група ученици от малкия град бяха последните късметлии преди настъпването на зимата, които прекараха един незабравим уикенд в такова училище- училището по планинарство, организирано от ТД „Айгидик”- Благоевград.

Своеобразен „звънец”, който възвести, че след тримесечна зимна пауза училището по планинарство отново „отваря врати”, бе настъпването на пролетта, а късметлиите да са „на училище” и през уикенда, този път бяха група ученици от ІІІ ОУ „Димитър Талев” в Благоевград. Те със сигурност дълго ще помнят преживяното на 26 и 27.03.2011г- приятно пролетно време, интересни занимания за въвеждане в основите на планинарството, пешеходна разходка сред дебрите на Рила, а след изкачването с лифт до билото на планината и разходка с поглед по върховете на Пирин.

Може би никога няма да може да се направи точен анализ на тези два дни- дали учениците повече учиха или повече се забавляваха....а най-вероятно, просто учиха забавлявайки се. В крайна сметка, най-важни са резултатите. А за учениците от ІІІ ОУ, те бяха повече от добри. Благодарение на професионализма и отзивчивостта на обучителите и на активността и старанието на обучаемите, всички ученици се оказаха отличници, за което и съвсем заслужено получиха карти за редовно членство в БТС.


Така през изминалия уикенд още една група деца беше приобщена към хората, които не само обичат планината, но имат и необходимите знания и умения да опазват както природата, така и собственото си здраве и живот, когато са сред нея. Което пък за ТД „Айгидик” е двойно удовлетворение- веднъж, че програмите за обучение в училището по планинарство започват да достигат до учениците, и втори път, че те са наистинаефективни, интересни и полезни за тях.