Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

 

 

Да надникнем във времето  през арката на древна Тракийска астрономическа обсерватория на 22 и 23 юни 2019г

Именно дните около лятното слънцестоене ни дават възможността в реални условия да проверим как работят астрономиче-ските прибори на древните учени. Местността Марков камък под Царев връх е част от  голямо тракийско мегалитно археоастрономическо съоръжение за определяне на лятното слънцестоенe. По много от причудливо подредените заоблени камъни и до днес са запазени вдълбани дупки, соларни кръгове, съзвездия, човешки стъпки и  още различни други фигури.  Предполага се, че тук са се извършвали и ритуали в чест на почитаната от траките богиня Бендида. С този празник вероятно са били свързани и основните култови практики по тези места в тракийската древност. Древното светилище и обстоятелствата свързани с него са подробно разучени от екипа на проф. д-р Васил Марков в различни трудове и публикации.


Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Поканата на ТД Айгидик е заедно да посрещнем изгрев и изпратим залеза на слънцето в навечерието на Еньовден, като се опитаме да доловим емоцията и настроенията владеели древните Траки в дните на лятното слънцестоене. В проект е артистична програма, която ще се опита да пресъздаде част от древните обичаи на траките свързани с почитта към Великата Богиня Майка пред олтара -"Каменното яйце"на светилището. Всеки участник в похода може да подготви своя интерпретация за празника, което несъмнено би допълнило колорита на тържеството. Любителите на фотографията ще има над какво да поработят. И разбира се за всички предстои да изживеем онова познатото радостно чувство, породено от общуването с природата.

До местността Марков камък може да се стигне по туристическа пътека от летовище Бодрост и с велосипед от х.Македония или с. Бистрица. GPS координати -  N42 04.046 E23 19.017 , WGS84.

За желаещите да вземат участие в двудневния поход на 25 и 26 юни 2016г г. при предварителна заявка може да бъде подсигурен транспорт от Благоевград  до курорта Бодрост. Дружеството разполага  с ограничен брой бивачна екипировка и възможност за транспорт на цялата бивачната екипировка.


СБОРЕН ПУНКТ НА ДАТА 25.06,2016 г. - СЕДЛОВИНАТА ДОБРО ПОЛЕ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ПРЕДИ ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ ИЛИ ХИЖА БОДРОСТ В ИНТЕРВАЛА ОТ 10 ДО 12 ч.


Препратка към птедишни походи от ТУК


Актуално - ПРИКЛЮЧЕНСКО ЛАГЕР С УЧИЛИЩЕ ПО  ПО ПЛАНИНАРТСВО ОТ ТУК

За записвания и въпроси

Добави коментар

Защитен код
Обнови