Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Млади покорители на рилските била

Възпитаници на III-то ОУ Димитър Талев запазиха доминиращо присъствие през месец октомври в училището по планинарство. Всеки свободен уикенд учениците от петите и шестите класове гостуваха в туристическата база на хижа Бодрост и Еколенд.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Различни занимания поддържаха стратегията на училището, в която мото е – нито минута бездействие. Бързо за всички става ясно, че това не е хотел, макар условията за пребиваване да покриват критериите.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Програмата за всеки курс се съобразява с метеорологичните условия. За някои заниманията са на закрито, други, придружавани от експерти в планинския туризъм, кръстосват Югозападна Рила планина.

В рамките на няколко часа по време на поход младите планинари научават основни неща за движението в планината. Разбират как да планират походите си, как да осигурят безопастността и какво ли още не. Най важното, което искаме да разберат е, че за всяка крачка сред природата сърчицата им нашепват едно голямо благодаря. alt

Походите от хижа Бодрост до напълно обновената хижа Македония и мегалитната тракийска обсерватория в местността Марков камък са любими маршрути на поколения туристи. Създадената от туристическо дружество Царев връх-Благоевград перфектна маркировка до едноименния връх позволява учениците да се научат що е то туристическа маркировка и как се използва. Преодоляването на голямата денивелация по стръмната горска пътека е тест за тяхната воля и издръжливост. По маршрута могат да се видят елегантни подскоци на сърна или любопитен сръндак да наблюдава от далече групата. Следите от диви животни, дърветата, разстенията и планинските извори се превръща в тема за дълги разговори. На разположение е и модерна навигационна техника, с която учениците могат да проследят маршрута, да отчетат скоростта си на движение, каква денивелация преодоляват, кога ще залезе слънцето.

 

 

Дължина на похода - 6.44 км, стартова точка на 1204 метра надморска височина, максимална височина - 2019 метра, общо изкачване - 1023 метра

Още снимки: тук.

В коментарите по-долу участниците могат да публикуват линкове към техните снимки.


Добави коментар

Защитен код
Обнови