Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

alt
Голямо свлачище от сняг, земна маса и дървета прекъсна пътя от Бодрост към ски писта Картала.Коритото на река Бистрица също е преградено от свлачищният насип.Няма опасност от наводнения.
Лавината е стартирала на около 1950метра надморска височина.На около 1700 м. основният улей се разклонява на два големи и няколко по-малки ръкава.
altПадналата лавина е от десния голям ръкав.Левият ръкав е по-широк и е зареден с много повече снежна маса от вече свлеклият се ляв ръкав.Това е потенциална опастност от нова лавина-този път по- голяма от падналата.Изобилният сняг и редуващите се високи и ниски температури са предпоставка за повсеместни лавини.В момента експерти в планинското дело оценяват риска от нови свлачищни процеси.

.alt
                                           /ударната вълна на лавината/

Свляклата се лавина е от типа-Лавина от мокър сняг.Този тип лавини се активират при силно затопляне на времето,както се случи през  изминалия уикенд.Температурите на 1700м.надвишаваха стойности от +4С. По-високата температура предизвиква топене на горните снежни пластове. Водата се просмуква надолу, достига основата на снежната покривка и я подмива. Тези лавини  помитат със себе си камъни, дървета и всичко, което се намира по пътя им.

alt

                 /улеят скрил под тънката снежна покривка леденото си корито/

В случая спусък на лавината се оказват падащите върху снежната покривка  огромни ледени топки образували се по клоните на дърветата.Откъсването им е предизвикано отново от рязко повишените температури.Не е изключено,като предпоставка да се окаже и пожарът върлувал в този район преди няколко години.
alt
За да бъдат избегнат риска от нова лавина за сега пътят няма да бъде разчистван.Достъп до пистата ще се осигури по ново напълно безопасно трасе.

alt

alt

alt