Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Лавина смачка стълб за високо напрежение и се качи на покрива на двуетажна сграда

2Дежурен планински спасителен патрул воден от Павел Тодоров, при рутинен обход по пътеката към хижа Македония се натъкна на поредната за тази зима паднала лавина. Добрата новина е, че и този път няма данни за човешки жертви. Разрушен е стълб за високо напрежение и съоръжения за метеорологични измервания.

1

Масивната постройка на НЕК-ЕАД предприятие "Язовири и каскади", намираща се на 2000м. надморска височина е удържала на снежната стихия. Но вероятно съоръженията и измервателните прибори на площадката за метеорологични измервания, затрупани от тонове сняг, са повредени. Входната врата и цялата северна страна на постройката са под снега. Новата изолация на кантона вероятно ще защити стените от влагата на топящите се през пролетта снегове.alt

Предполага се, че това е станало в злополучната нощ на 7 февруари, когато дебелата снежна покривка, рязкото повишаване на температурите и последвалата небивала от години по тези места буря са причините и за лавината, затрупала пътя за ски пистата Картала-Бодрост. В арсенала на развилнялата се зима са паднали и изпочупени дървета, както и множество малки лавини.

alt

     /за силата на снежната стихия можем да съдим по останките от близо осем метровия стълб/

alt

 

На задължителното сутрешно капучино в хижа Бодрост, Фидана и съпруга й Салията споделят, че за петдесет и четирите години след сватбата им прекарани в курорта Бодрост не помнят такъв сняг.

alt

Въпреки изкушението от красотата на високата зимна планина, нашето предупреждение е, че в момента лавинната опасност в планината е много голяма. В късния неделен след обед на 12.02.2012 отново снежна виелица вилнее във високите части на планината.

alt

Лошите атмосферни условия са причина фотоапарата да не може да предаде реалната картина на снежната планина. Близо 8 метрови стени издигнати от лед и сняг. Чудните форми, изваяни от студ, скреж и вятър. Цялата тази красота очаква нас. Но нека сега оставим стихията сама в своята еуфория.

Съществува реална опасност от лавини. Планинско-спасителна служба и екипа на хижа Македония настоятелно съветват да не се правят преходи идните дни във високата планина.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови