Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Ученици от седмо на седем метра над земята

altПървата седмица на месец май се оказа най- чакана за учениците от 2,Г и 3,,А,, клас на Седмо училище, Благоеград.Причината бе Третият етап от училището по планинарство организирано от ТД Айгидик в местността Бодрост. През първите два етапа младите планинари придобиха основни знания за планината.Азбуката на планинрството ги посвети в най-важните знания за опасностите които крие планината и как да ги избягваме.Придобиха умения да се придвижват по трудни терени,да се ориентират в посоките,да строят летен и зимен бивак, да приготвят раницата си, както и още много други полезни неща. Всичко това инструкторите от училището успяха да постигнат благодарение на отличната им методика за подготовка,както и на доказаният им професионализъм.Всеки нов етап се превръщаше в поредния празник за децата.Нови игри,нови изненади.

0000025387701

По всеобщо детско мнение гвоздеят на Вторият етап бе полетът над дълбоката пропаст и бурна река с приспособлението наречено ,,въжен тролей ‘’на полигона на училището. Сега ни очакваше Третият етап.Каква ли нова изненада бяха подготвили домакините!Знаехме че ни предстоят занимания по скално катерене и алпинизъм,алпийски възли и преминаване по въжени съоръжения.

altПървият ден се запомни с дългия ,но изпълнен с предизвикателства преход,който ни припомни правилата за ориентиране по маркировки и затрудни една малка част от малките туристите.

altВечерта лагерният огън изтри умората и накара малчуганите да си припомнят много песни.Картофите заровени в жарта , които всяко дете само изпече, се оказаха вкусна добавка към сутрешната закуска.

alt Вторият ден лагерната тръба събра всички на полигона.Бързо се сформираха четирите отбора , които бяха поети от своите добре познати вече учители.: опитните планински спасители-Станой Арабаджиев и Емил Велев;професионалните планински водачи и инструктори- Александър Христов и Иван Големеев.

alt Часовете минаваха като миг , скуката се скри и заспа някъде в дън гори тилилейски . Малките планинари се оказаха сръчни , бързи, подвижни и неуморими във всички дисциплини. Интересна идея на организаторите бе прожекцията след вечерята на филм за изминалия ден .Всеки един от участниците имаше възможност да проследи участието си и да си направи самооценка .

altТретият ден- денят на съревнованието между четирите отбора започна рано и в него имаше от всичко по много – усилия и бързина ,пот и сълзи, смях и гордост от победата. Разбира се победиха най- добрите- отборът на сините с капитан Владислав Джувтов от 3-а клас ипредставителите на 2-г, клас:Елена Стефанова, Денислав Райнов, Анна-Мария Георгиева,Евгени Крънджилски, Николай Пашов и Пламен Христов.от 3 а клас.

alt Имаше и индивидуален победител в алпийското катерене- Станислава Мавродиева от 3-а клас наречена момичето-котка , заради лекотата и грациозността й. Изненада за победителите бяха не само грамотите ,но и безплатният уикенд в една от хижите по избор,който всеки един спечели за цялото си семейство. Децата получиха и своите туристически карти за отстъпки при пребиваване в българските туристически хижи. Всички си тръгнаха с уговорката " нека да останем още малко", чуха се и възгласи-”искам да живея тук”,Потеглихме назад към града с тайната надеждата да се върнем пак! Поздравления за организаторите,които спечелиха детските сърца и ги накараха да затуптят по-силно и радостно и да обичат по-силно България и нейната природа!

За повече снимки натиснтете ТУК