Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Предстояща експедиция в пропастите на Пирин

В периода 2000-2011 г. бяха проведени редица експедиции в пиринският циркус Бански Суходол. Те бяха организирани дейно от пещерняци от софийските клубове Хеликтит, Академик и Витоша. В рамките тези експедиции бяха направени множество открития. В това число и нови части в системата БС №9-11, с което тя се нареди на първо място по дълбочина сред пещерите в Пирин.

Време, място, достъп и характерни особености за пребиваването и пещерите в района:

Експедицията ще бъде проведена в периода 24.08 - 09.09.2012 с продължителност 16 дни на територията на циркус Бански Суходол, Северен Пирин. Главни организатори на проявата са софийските клубовете "Хеликтит" и "Академик". Експедиционният лагер ще бъде изграден на 2300 м.н.в., като за целта се ползва изоставен скиорски бивак. Настаняването е на палатки осигурени от самите участници (на мястото има подравнени места за палатки). Подходът към лагера е от местността „Пещерите" над гр. Банско, като прехода е между 5 и 7 часа в зависимост от багажа. Експедиционния багаж се пренася до мястото на бивака от наети за целта товарни животни. Вода за пиене и домакински нужди се набавя от снежните преспи над лагера, които отстоят според сезона на 5-30 минути път.

Пещерите в района са главно с пропастен характер. Те са развити в архайски мрамори с мощност до 2000 м. Поради високата надморска височина те са с алпийски характер. В повечето от тях има постоянно задържащ се сняг и лед и рядко температурите на въздуха надвишават 2-3 градуса. Изобилстват тесни пасажи, като началните части до -60 м в системата БС № 9-11 са покрити с фирнован сняг и лед.

Въпреки провеждането на няколкото национални експедиции в района ние организаторите на проявата мислим, че все още една не малка част от пещерняците в България нямат ясната представа, за това което се извършва в този район през последните години. Поради специфичните условия в тази част на Пирин и нелеките условия за пребиваване там искаме да запознаем желаещите да участват в проявата с условията при които ще се работи.

Цели и задачи на Национална експедиция „Бански суходол" 2012.

Главен приоритет. Система №9-11.

1.1. Разширяване на стеснението на сегашното дъно на пещерата.

1.2. Проверяване на паралелни отвеси в Голямата блокажна зала и търсене на път в дълбочина.

1.3. Картиране на разклонения под блокажа в Голямата блокажна зала и картиране на прилежащите към нея отвеси и паралелни нива.

1.4. Качване на перспективни комини в пещерата (Голямата блокажна зала) и проверка на „прозорци" в Дънната каскада и Паралелния отвес.

1.5. Проверка на дъното на Паралелния отвес - старото дъно на пещерата.

1.6. Подмяна на въжета и стабилизиране на по-трайни опори (лепени клинове).

Второстепенни задачи:

1.1 Работа по продължаването на Пропаст БС №6.

1.2 Работа по продължаването на пропаст БС №8.

1.3 Работа по продължаването на пропаст БС №13.

1.4 Работа по продължаването на пропаст БС №73-А.

1.5 Проверка на стари и известни обекти и разкопаване на набелязани от предни години обекти.

Обекти във високата част на циркуса под Кутело:

1.1. Изследване и картиране на Пропаст №51.

1.2. Проверка на тапите на Пропасти №№ 33, 34, 68 и др.

1.3. Проверка на някои покрити от предишната експедиция с капаци пропасти и покриване на някои перспективни обекти с „капаци" за да може евентуално снежните тапи в тях да се стопят. №№ 6, 8, 41,57, 71 и др

1.4. Продължаване на работата по търсене и документиране на обекти във високата част на циркусното възвишение под Кончето.

1.5. Проверка, заснемане на GPS координати и фото документация на пещерите и пропастите в района на Кутело.

Други:

Проверяване, картиране, номериране, GPS, фатадакументация на обектите в циркуса.

Биоспелеология и климатология на някои от обектите в циркуса, както и извършване на научни дейности свързани с геологията на циркуса, събиране на костен материал от някои пещери и мониторинг на всички снежни тапи на пещери в циркуса.

Ледниковата пропаст.

Проникване и вземане на проби от леда ако пропастта е отворена!!!

Добави коментар

Защитен код
Обнови