Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Изоставените земи на България - I-ва част

"Дъжд течеше, като от ведро. Изведнъж едно грамадно количество вода се зададе от дълбоката урва и с див трясък и рев се пренесе за един миг пред нас. Дървета, изскубани от корен, изтрошени клонове и грамадни камъни се носеха от бясната стихия, която заля ниви и ливади и опустоши много труд на злочестите селяни."

 

Така българският историк, географ, политик и възрожденец Васил Кънчов описва преминаването си през Рупелския проход в края на 19-ти век. Рупелският проход лежи между планините Беласица и Сенгел /Ангистро на гръцки/ и преминаването му е описано в книгата "Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница. Битолско, Преспа и Охридско". Автора пътешества из цяла Македония, защото работи като екзархийски инспектор на българските училища в Македония. По време на странстванията си Васил Кънчов води подробни записки и статистики, които публикува в гореупоменатата книга. 

 

Пролетта на 2013-та, повече от 100 години след работата на Кънчов, екип на Туристическо дружество "Айгидик" тръгна по стъпките на големия български възрожденец. В поредица от статии ще ви запознаем с актуалното състояние на изгубените за България земи в днешните Македония и Северна Гърция. Има ли следи от българщина, стари църкви с български икони, руини, българи от старо време.

 

 

Приключенски лагери в РИЛА ПЛАНИНА

 

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови