Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Водите на Благоевградска бистрица ще даряват светлина на гостите на хижа Македония

Успешно приключи изграждането на железобетонната стена, която трябва да пренасочва водите от първите извори на река Благоевградска Бистрица към бъдещата мини ВЕЦ на хижа Македония.

Всеизвестна истина е, че банкерите са хора, които винаги си „знаят сметката” и нищо не предлагат даром, но поредната трудова акция се осъществи именно благодарение на активното безвъзмездно съдействеие на ТОП банкери от Благоевград. Техният трудов ентусиазъм в екстремната обстановка в подножието на Айгидиците, се оказа заразителен и за групата младежи, изтърпяващи прабационни присъди посредством полагане на общественополезен труд в полза на обществото, които също безрезервно дадоха всичко от себе си.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Етернитови тръби с отдавна изтекла годност, остатък от неработещо от десителития съоръжение, се заменят с нови, полиетиленови, като при подмяната не се разкопава нито метър от почвата, а се използват вече съществуващите кухини на страите тръби.

 

Към агрегата за електрически ток, който ще се монтира на 700м разстояние от  новото съоръжение, ще бъдат пренасочени 30% от водите на Благоевградска Бистрица, които след това тръбите ще отвеждат отново в коритото и.

 

Благодарение на македонския инат, който в случая се оказа незаменим генератор на енергия, “призваните” да осъществят тази предизвикателна част от проекта, успяха да пренесат на гръб чувалите с инертни материали, цимента, арматурата, гредите и кофража. Хубавото е, че в непосредствина близост поне вода имаше в изобилие.

 

Смелите инженерни решения за спускане на материалите по почти вертикалния наклон чрез платформа на колела се оказаха доста непосилна задача дори за най-атлетичните участници в акцията. Виктор и Пухи, чиято съвкупна мощ може да се съпостави с тази на 12 годишен слон, бяха принудени освен мускули да ползват и задните си части, като средстрво за придвижване. Явно в Мечия проход взаимстването на техники на придвижване от мечките, които при спускане по големи наклони използват същите прийоми, е наложително.

 

Радостното е, че въпреки всички перипетии, съоръжението е изградено и още една трудност по пътя на светлината към хижа Македония е преодоляна. Моментът, в който електрическите крушки няма просто да допълват интериора, а ще се използват по предназначение е все по-близо.

Добави коментар

Защитен код
Обнови