Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

 След като в началото на месец август тази година Общинският съвет в Благоевград удължи с още 10 години срока за безвъзмездно ползване на хижа Бодрост, на сесията си на 26.09. 2009г. местният парламент отново засвидетелства довериeто и подкрепата си към ТД “Айгидик”. Макар и обсъждана като точка 13 от дневния ред на заседанието, молбата- предложениe на дружеството за предоставяне за безвъзмездно управление за срок от шест години на общински имот-сграда “Екоцентър” в курорт Бодрост бе приета с голямо мнозинство.

 

Екоцентърът е построен по общински проект “Еколенд- интерпретативен образователен център за деца- туристическа атракция за устойчиво развитие”, финансиран от предприсъединителна програма “Добросъседство ФАР – ТГС България – Македония, Грантова схема за “Устойчиво развитие”. Изпълнението на проекта започна в началото на месец март 2008 г., продължителността му е 18 месеца, а общата стойност на предвидените дейности е 291 539 евро, като 90 % от тях са финансирани от програмата, а останалите средства бяха осигурени от Община Благоевград. Основната цел на проекта е да се постигне бързо развитие в трансграничния регион, посредством подобряване на туристическата инфраструктура, насърчаване на трансграничното сътрудничество и осъществяване на дейности, пряко свързани с опазването на околната среда. Партньори от българска страна са Пирински туристически форум и Дирекция Национален парк “Рила, а от македонска Община Делчево.

На 15 септември 2009 г. двуетажната сградата на Екоцентъра получи разрешение за ползване. На първия етаж са обособени информационен център, две експозиционни зали, чайна с барбюфет и склад, магазин за сувенири и гардероб. На втория етаж ще има многофункционална зала за обучение, медицински център и две зали за почивка..

В Екоцентъра ТД “Айгидик”съвместно с еколози от НП Рила, специалисти по начално образование и учители по география и биология, ще провежда интерактивно обучение и  дейности в реална природна среда за повишаване знанията и уменията за пълноценно и безопасно общуване с природата на децата от Община Благоевград и за укрепване на тяхното здраве и физическа дееспособност чрез планински туризъм.

Добави коментар

Защитен код
Обнови