Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

 

Световната шампионка по парапланеризъм Елена Костова от Пара-делта клуба в Балгоевград зарадва феновете на ТД Айгидик и с приза си ‘Спортист на годината в Благоевград”.
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
 На 17 декември на тържествена церемония беше връчена  наградата на Елена Костова за Спортист на годината.

 

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Да си припомним че тази година на първенството провело се в Хърватска  Костова показа че е най-добрата жена в света в уменията си да управлява парапланера.Световните първенства по парапланеризъм- целно кацане, се организират през две години. Минимумът, за да се зачете състезанието, е провеждане най-малко на три, а максимумът, на 12 кръга. В петия световен шампионат, провел се в местността Цвеллин, край хърватските градове Иванец и Вараздин, участваха 86 състезатели от 17 държави. Първенството протече в пет кръга с излитания от височина 660 метра и цел за кацане- кръг, с радиус 10 метра, в който има очертан по-малък, петметров кръг, в чиито център се намира т. нар. електронна нула- гумен кръг с диаметър 15 см. На него е монтирано електронно устройство, отчитащо сантиметрите отклонения от центъра. За да се отчете най-добро постижение е важна не само точността при кацане, но и приземяването на пилота на крака.


Отборите се състоят от петима мъже и две жени, като се прави общо отборно класиране и отделно класиране за мъже и жени. Българският отбор се класира трети, след представителите на Словения и Китай. Най-добрият български състезател при мъжете зае 10-о място. При дамите безапелационно първото място бе извоювано от 29-годишната Елена Костова. Поради все по-нарастващата популярност на този спорт, конкуренцията в парапланеризма става все по-оспорвана не само при мъжете, но и при жените. Докато до преди няколко години е нямало достатъчно участнички от нежния пол, за да се прави отделна класация, то тази година възпитаничката на пара-делта клуба в Благоевград, трябваше да доказва класата и духа си на победител сред 34 участнички от 17 държави. Безпорен успех е не само шампионската и титла при жените, но и класирането и на 34-то място в общата класация от 86 участника.