Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

 
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
               

Неприятен инцидент със загубени в планината младежи за малко щеше да помрачи витаещото вече на хижа Македония празнично настроение. Благодарение обаче на бързата и адекватна реакция на дежурните на хижата, случката не завърши с фатални последствия.

В мразовитата нощ на 19 декември група младежи изпадат в бедствено положение. Те са в планината над 2000м при минусови температури, снежна виелица, гъста мъгла, снежни преспи над 120 см, изтощени от цял ден борба с пресния сняг, без необходимата екипировка и ориентир за вярната посока. Виелицата бързо закрива следите им и те следват само една посока- напред.

До 20.00 часа никой не е алармирал че групата е в неизвестност /при условие, че е поела към хижа Македония още сутринта. Тревогата вдигат от туристическо дружество „Айгидик”, когато вечерта, малко преди 20 часа опитни планинари, видели през деня младежите да вървят към хижата, позвънили да предупредят, че към нея се придвижват четирима младежи. Дежурните тази седмица на хижа Македония- Слави Василев и Иван Михайлов незабавно тръгват във виелицата да огледат обстановката и да дадат на ПСС някаква информация. Самите те, които познават местността и са екипирани, се затрудняват в придвижването си поради гъстата мъгла, снежната виелица и пресния сняг.

За щастие Иван Михайлов с верния си помощник Мечо /великолепно българско овчарско куче/ успяват да открият групата поела по фатално погрешния път към Рилския манастир. Той ги превежда по пъртината, където придвижването е далеч по лесно и малко преди полунощ младежите са настанени в хижата, за щастие в задоволително състояние, без никаква опасност за живота и здравето им.

Зимната  разходка на тези младежи може би щеше да бъде наистина приятна и разтоварваща, ако те не бяха подценили опасностите в планината през зимата и не бяха допуснали редица грешки:

-НЕ СА ВЗЕТИ ПОД ВНИМАНИЕ КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ В ПЛАНИНАТА.

-НЕ Е ПРЕЦЕНЕН ПРАВИЛНО МАРШРУТА СПРЯМО ОПИТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА   ЕКИПА.

-СЛАБА ТУРИСТИЧЕСКА ЕКИПШИРОВКА.

-ЛИПСА НА КАКВАТО И ДА Е ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЛБОК СНЯГ ВЪВ ВИСОКАТА  ПЛАНИНА.

-ЛИПСА НА НАВИГАЦИОННИ УРЕДИ.

- НЕ СА ПРЕДУПРЕДИЛИ СТОПАНИТЕ НА ХИЖАТА, ЧЕ ТРЪГВАТ КЪМ НЕЯ.

Коледа е! И въпреки, че по Коледа стават и чудеса, нека, когато излизаме в планината не разчитаме, че каквото и да се случи там, някой като по чудо ще ни спаси, а да разчитаме на правилна преценка на собствения си опит и възможности, на добра екипировка и на правилата за безопасност през зимата.