Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

100-те обекта

На територията на Благоевградска област се намират 12 обекта, включени в списъка на 100-те туристически обекта на БТС.

 

град Банско – 5 обекта

Веляновата къща- архитектурно-етнографски музей, чиято декоративна украса е обявена за паметник на културата с национално значение. Това е най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането, която е запазена и до наши дни. Къщата е подарена от банскалии на Уста /майстор/ Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Печатът се намира в къща-музей "Никола Вапцаров". Печатът се намира в къща-музей "Никола Вапцаров".

Работно време- 9.00-12.00 и 14.00-17.00 ч.; почивни дни събота и неделя

 

музей "Неофит Рилски- родната къща на Неофит Рилски  е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. В нея той живее до 1811 г. Тя е типичен образец на банската архитектура от краяна XVII и началото на XIX в. Печатът се намира в къща-музей "Никола Вапцаров".

Работно време- 9.00-12.00 и 14.00-17.00 ч. без почивен ден

 

музей "Никола Вапцаров" - в музея са изложени и копия от ръкописите на Вапцаров, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка.Изложени са костюмът, ризата и часовникът, носени от поета преди разстрела. По указания на членовете на семейството на Вапцаров, отчасти е възстановена домашнобитовата среда и обстановката по време на неговото детство. Има печат.

Работно време- 8.00-12.00 и 14.00-18.00 ч. без почивен ден;

 

постоянна иконна изложба "Банска художествена школа"- уредена е в най-старата и запазена сграда в Банско от 1749 г. В шест изложбени зали се проследява развитието на Банската иконописна школа от стенописи, в т.ч. от Рилския манастир Печатът се намира в къща-музей "Никола Вапцаров".

Работно време- 9.00-12.00 и 14.00-17.00 ч.; почивни дни събота и неделя;

 

църква "Св.Троица"-  представлява трикорабна псевдо базилика и е една от най-големите в България. Построена е през 1835 г. от местни строители - Григор Доюв, Лазар Глушков по инициативата и с материалната подкрепа на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев). Иконостасът и рисунките по колоните и свода в нея са дело на Велян Огнев - представител на Добърската художествена школа, а иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. Има печат.

Работно време- 8.00 - 18.00 ч.; зимно време до 17.00 ч.

 

село Добърско

църква "Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" – представлява  трикорабна базилка , построена през 1614 година от будни и заможни местни жители.  Уникален е със  своята архитектура - наполовина в земята без купол и камбанария, и  460-те запазени стенописа. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово известна още като Исус в космическа ракета. Църквата е обявена за  национален паметник на културата- Има печат.

Работно време - 8.00-12.00 и 13.00-17.00 ч.; събота и неделя с предварителна уговорка;

 

връх Вихрен-  висок 2914 м. Има печат в хижа "Вихрен".

 

Град Мелник – 3 обекта

Исторически музей- разположен е в Пашовата къща, строена през 1815 г. В приземния етаж на музея е показан основният поминък на този град и района - винопроизводството от местната мелнишка лоза. Показани са снимки на мелнишки изби, бъчви и др., свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.Има печат.

Работно време - 9.00-18.00 ч.; без почивен ден

 

Кордопулова къща- построена е през ХІХ век от заможен търговец. Тя е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната.

Има печат.

Работно време - лято 8.00 - 20.00; зима 8.00 - 17.00; без почивен ден

Светороженски манастир "Рождество богородично” -  най-голямата обител в пиринския край. Построен е през ХІІІ в. Разположен е на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва.

Има печат.

 

Град Петрич- 2 обекта

 

местност "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска"- мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – “Леля Ванга”. През 1992 г. пророчицата построява черквата "Св. Петка Българска", превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Има печат.

Работно време- 8.00-19.00 ч.

 

Самуилова крепост-  намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. На това място през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава. При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил и я пленил почти изцяло. Цар Самуил и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Съобразно християнската доктрина, пленени християни трябва да бъдат освобождавани след края на войната. Византийският император потъпкал това военно правило и ослепил пленената 14-хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач. Има печат.

Работно време- 8.15-16.00 ч.;поч. дни - неделя и понеделник; може и с уговорка по телефона ако няма човек в момента.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови