Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

pirУспешно завърши дванадесетата експедиция в циркуса „Бански суходол"-Северен Пирин. Експедицията беше организирана от софийските клубове СПК „Академик" и ПК „Хеликтит", участие в нея взеха членове на пещерните клубове; „ПКСУ София, „Underground" София, ПК „Приста" Русе и пещерняци от чужбина. По време на експедицията – от 24.08 до 08.09 – се включиха 30 участници, Според участниците експедицията се раздели на два етапа, като някои от тях взеха участие първата седмица, други застъпиха на тяхно място във втория етап а трети се включиха в самия край на експедицията и подпомогнаха за разоборудването на пещерата и биваците.

Тази година нивото на снежниците беше доста по-голямо от предходните. Това беше и предпоставка „топилнята" за вода да бъде разположена в непосредствена близост до лагера. Благодарение на Венцислав Иванов и Христо Христов (Мамута) беше направена система със слънчев панел, помпа и акумолатор които помагаха да става циркулация на вода по система от тръби и да полива поставения за топене сняг. Тази система сработи добре и освен с малки изключения лагера беше подсигурен с добро количество вода (доста често над 100 литра на ден).

Вода за изнесения лагер се доставяше от „топилнята", от БС №9-11 (от потока в дънните части) и от близките снежници.

В първата част на експедицията времето беше доста лошо. На качване валя проливно и се разрази гръмотевична буря. В дните в края на Август почти всеки ден валеше и времето се задържа стабилно чак след първи септември, въпреки, че температурите спаднаха драстично. Доста често през нощта падаха под 0°с.

За поредна година битовите условия бяха отлични за провеждането на експедиция от подобен тип. За основен бивак, беше използван стария скиорски лагер и изградената през годините в него инфраструктура, като печка на дърва, множество упори за опъване на тентата, маси, пейки и землянка. Беше опъната двойна-лека тента, която не се предаде на поривите на вятъра. За поредна година беше използвана голямата „щабна палатка" на СПК "Академик" София.

Щурмовия лагер беше построен на подравнените площадки във въртопа на БС №10. Бяха опънати 2 палатки, над тях беше опъната тента. Палатките бяха снабдени със спални чували и шалтета (спонсорирани от магазин „Стената"). В дънната част на БС №9-11 беше изграден временен бивак съоръжен с тента, примус и храна за групите работещи на дъното.

Експедицията беше подсигурена с три броя перфоратори. Два акумулаторни и един бензинов. Електрическите машини бяха предоставени от Яни Макулев член на ПК „Хеликтит" София. Още в началото за пореден път бензиновата машина прояви дефект и спря да работи. Основно за разчистването на дъното се използва машината на Яни. Бяха подсигурени и два агрегата (СПК „Академик" и Яни Макулев), които се повредиха по време на експедицията и спешно беше качен още един (сърдечни благодарности на Митко Цолов). Материалната база - инвентара за екипиране беше предоставена от ПК „Хеликтит" София. Двете щурмови палатки бяха осигурени от магазини Стената за ползване по време на експедицията. Стената дариха и доста инвентар (планки, майони, карабинери, лепени клинове, както и бутилки газ, примус, спални чували и др. Магазин Алпи дари майони за стационарното екипиране на БС №9-11. Фирма „Хелти фуудс енд дринкс" предостави разнообразни енергийни храни и напитки за целите на експедицията и проникващите в пещерата. За стационарното екипиране беше използвано ново въже Beal предоставено от Европейската спелео федерация. И тази година Христо Христов засне кадри за сглобяването на нов филм за изследванията в циркуса.

Системата Бански суходол № 9-11:

Основната цел на експедицията беше да се продължи с разширяването на стеснението на кота – 271 м. Да се преекипира пещерата с ново въже, да се поставят нови майони и опори. Също така да се разширят някои проблемни стеснения по пътя. Оборудван беше и нов подземен бивак за почивка.

Работата в БС № 9-11 беше организирана на смени. Пещерата беше преекипирана поетапно. Основно в тази дейност взеха участие; Павел Бакалов, Владимир Георгиев, Радослав Ненкин, Теодор Атанасов. Павел Бакалов и Теодор Атанасов разшириха някои от проблемните стеснения. Емил Макариев, Стоян Горанов и Ани Гатева дооборудваха подземния бивак за почивка на кота -265 м. Владимир Георгиев и Теодор Атанасов изкачиха комина над въпросния бивак. След първите 15-тина метра се достигало до заличка с лабилен блокаж. От комина идва малък поток и има кален нанос. Виждали се окомерно още около 15 м във височина, но комина не се развива в посока сегашното дъно.

След няколко смени по разширяването на стеснението на дъното в което взеха участие; Павел Бакалов, Радослав Ненкин, Емил Макариев, Христо Христов, Светломир Балевски, Теодор Атанасов, Венцислав Иванов, Хелиана Дундарова, Иван Петров, Стоян Горанов и Ламброс Макростериос. Стеснението е преминато. След къс отвес се попада на малка зала. След пролазване се попада на голяма наклонена зала. Следва преса и се попада на наклонена галерия с подземен поток. По пътя на потока има няколко водопада. Достига се до стеснение по водата от което силно духа, но за да се премине трябва да се легне във водата. В новите части има и доста непроверени разклонения, както и обособен горен етаж. В картировката на тези части се включиха; Александра Василева, Десислава Василева, Венцислав Иванов, Здравка Попова и Ани Гатева. След изчертаването на новите части (до там до където беше картирано) денивелацията на пещерата нарасна на – 307 м. Дължината и се увеличи на 458 м. Вероятно с некартираните части денивелацията на пещерата окомерно е около -320-330 м като обособен край не е достигнат и има голяма вероятност тепърва денивелацията и да нарастне. Достигнатата голяма зала е с неустановена височина, на много места таван не се вижда. Температурата в новите части е 3°С. В разоборудването на пещерата и изнасянето на машината и някои неща от подземния бивак се включиха; Стоян Горанов, Александър Лазаров, Ема Коларова и Ани Гатева.

След новите открития пещерата се нареди на пето място сред най-дълбоките пропастни пещери в страната.

Теренни обходи и научни изследвания:

За поредна година беше обърнато внимание и на някои други пещери и обекти в циркуса, както и на някои научни дейности.

Проверени бяха нивата на снежните тапи на редица пещери; БС № 6 (+0.50 м), БС № 7 (-5.80 м), БС № 8 (-7.80 м), БС № 10 (-5.80 м), БС № 10 А (-6.30 м), БС № 12 (без сняг), БС № 13 (- 1 м от ниската страна), БС № 14 (-8 м от по-високо разположения вход), БС № 16 (-8 м), БС № 23 (-4 м), БС № 41 (-5.50 м), БС № 42 (-2 м), БС № 48 (-3.43 м), БС № 49 (-1.80 м), БС № 55 (-3 м), БС № 57 (-0.50 м), БС № 65 А (-2.94 м), БС № 70 (-7 м), БС № 71 (-2.63 м), БС № 73 (-1 м), БС № 76 (-4 м). Като цяло в повечето пещери се забелязва увеличаване на нивото на снежните тапи. Основно измерванията са извършени от Константин Стоичков. Борислав Алексиев заедно с Христо Христов направиха система от стоманени въжета и поставиха капак на перспективната БС № 6.

Проверени са перспективните за продължение пещери БС №8 и БС №6. От Светломир Балевски и Христо Христов. За съжаление и двете за момента завършват с непреодолими стеснения между снега и скалата на около – 30 м.

Направени са корекции по картите на БС № 4 и БС №29; Здравка Попова, Цветелина Валерианова и Константин Стоичков. Скицирани са редица номерирани обекти; БС № 42, БС № 47, БС № 49, БС № 54 Б, БС № 55, БС № 59 А, БС БС № 59 Б, № 59 Г, БС № 59 Г, БС № 64 А, БС № 64 Б, БС № 64 В, БС № 65 Б, БС № 73 А. Намерени са няколко перспективни обекти за работа.

Освен в БС №9-11 с цел събиране на пещерна фауна е посетена и пропастната пещера БС № 25 от където са събрани над 5 вида типична пещерна фауна. Установено е, че пещерата е перспективна за работа с цел продължение, както и е намерено известно количество прилепно гуано на дъното- Стоян Горанов, Свилен Делчев и Мирослава Христова.

Поставена е мрежа на входа на БС №30 с цел улов на прилепи да ДНК анализи. Хванати са прилепи от видовете: Plecotus auritus и Myotis bluthi. За огромно съжаление акцията е прекратена от каменопад изсипал се върху участниците от стената на „Котешкия чал", като потърпевшите изваждат щур късмет и се отървават само с уплаха- Хелиана Дундарова, Константин Стоичков, Хрито Христов и Алекс. Направен е теренен обход от специалист геолог Юлия Статулова за заснемане на пукнатините и разломите в циркуса, изясняване на перспективите и нанасянето им на топографска основа в мащаб 1:10000.

Ръководството на експедиция "Бански суходол" 2013 изказва специални благодарности на:

- Европейската спелео федерация за предоставената екипировка.

- Магазини "Стената" за предоставянето екипировка и материална база.

- Фирма „Топ-гео" инж. Кирил Данаилов за финансовата подкрепа.

- Фирма „Хелти фуудс енд дринкс" за предоставените енергийни храни и напитки.

- Магазин „Алпи" за предоставената материална база.

- Яни Макулев за предоставените перфоратор, агрегат и бус.

-Христо Христов и Иван Петров за оказаната подкрепа и намирането на спонсори.

- Димитър Цолов за предоставения агрегат.

- Национален парк Пирин за цялостната подкрепа.

Специални благодарности и на първоизследователите на района в лицето на старите пещерняци от СПК „Академик" София, без които това приключение нямаше как да се състои.

Специални благодарности на Виктор Стефанов, Ганчо Славов и Аглика Гяурова, които в периода 2000-2003 г. успяха да съберат и компилират информацията за района, и без които новите открития едва ли щяха да са факт в момента.

 

Добави коментар

Защитен код
Обнови