Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

Световен успех за Благоевградския пара-делта клуб

Най-добрата в управлението на парапланер жена в света, вече е Елена Костова, представителка на пара-делта клуба в Благоевград. А националният отбор на България, в чиито редици са и други двама благоевградчани- Николина Илиева и Стефан Милушев, завоюва трето място на провелото се от 20 до 27 юни в Хърватска Световно първенство по парапланеризъм- целно кацане.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Световните първенства по парапланеризъм- целно кацане, се организират през две години. Минимумът, за да се зачете състезанието, е провеждане най-малко на три, а максимумът, на 12 кръга. В петия световен шампионат, провел се в месността Цвеллин, край хърватските градове Иванец и Вараздин, участваха 86 състезатели от 17 държави. Първенството протече в пет кръга с излитания от височина 660 метра и цел за кацане- кръг, с радиус 10 метра, в който има очертан по-малък, петметров кръг, в чиито център се намира т. нар. електронна нула- гумен кръг с диаметър 15 см. На него е монтирано електронно устройство, отчитащо сантиметрите отклонения от центъра. За да се отчете най-добро постижение е важна не само точността при кацане, но и приземяването на пилота на крака.
Отборите се състоят от петима мъже и две жени, като се прави общо отборно класиране и отделно класиране за мъже и жени. Българският отбор се класира трети, след представителите на Словения и Китай. Най-добрият български състезател при мъжете зае 10-о място. При дамите безапелационно първото място бе извоювано от 29-годишната Елена Костова. Поради все по-нарастващата популярност на този спорт, конкуренцията в парапланеризма става все по-оспорвана не само при мъжете, но и при жените. Докато до преди няколко години е нямало достатъчно участнички от нежния пол, за да се прави отделна класация, то тази година възпитаничката на пара-делта клуба в Благоевград, трябваше да доказва класата и духа си на победител сред 34 участнички от 17 държави. Безпорен успех е не само шампионската и титла при жените, но и класирането и на 34-то място в общата класация от 86 участника.                    

Според Елена и много състезатели от различни страни, участвали на Европейското първенство в Сърбия през миналата година, "справедливостта най- после възтържествува". Тогава тя, поради малшанс, заради влошаване на времето и не особено справедливо отсъждане на съдиите в полза на състезателка на домакините, остава на трето място.
          За протичането на сегашното първенство, най- добрата парапланеристка в света, сподели следното:
Организацията беше много добра. Първите три дни прогизнахме от дъжд(времето не може да се контролира). Благодарение на този порой разгледахме замъка Тракосчан, други интересни забележителности, като стари църкви, винарни и опитахме от пивкото бяло вино на гостоприемните домакини. На 25-и слънцето изгря и надеждата , че световното ще се състои се възроди. И започна! С добра дисциплина и съдействие от състезателите направихме страхотното постижение от 5 полета за 86 участника. Страхотно! Повече полети, по-точна оценка, отпада вероятността за случайни резултати и попадения. С концентрация и вяра в себе си , постигнах най-добри резултати от жените, другите останаха с повече от метър назад. Атмосферата беше страхотна, а отборът ни- сплотен, мотивиран, усмихнат. Едно семейство! Ние успяхме - трети сме в света!”.

 

 

История и настояще

 

Учреденият през 1981г. клуб “Пара Делта- Благоевград” обединява пилоти на пара и делтапланери, мотопара и мотоделта.

Началото на делтапланеризма в Пиринския край е поставено благодарение на неспокойния дух и ентусиазъм на Димитър Калайджиев, Петър Христов и Венцислав Стоименов. Следвайки детските си мечти за летене, те се заемат сами да конструират делтапланер. Подкрепа и ценни професионални насоки им дава уважаваният благоевградчанин Александър Бръчков- бивш военен пилот. Той организира и първия теоретичен курс по пилотиране. Желаещите да се реят като птици в небесната шир бързо се увеличават и Венцислав Стоименов също става инструктор, а за председател на клуба е избран Петър Христов.

Допълнителен стимул за бързото популяризиране на летателното дело в Благоевград е донесеният по онова време делтапланер от Ангел Соловьов. Това е крилото, с което той е летял от Кавказ, поставяйки въздушен рекорд, ненадминат и днес.

Напредъкът е естествен и закономерен- до 1983г. младите пилоти вече имат 175 полета и 19 летателни часа. На зоновото първенство през 1982г. в гр. Казанлък клубът се класира на четвърто място. През 1895г. Венцислав Стоименов осъществява и един от първите в България полети от 3000м височина. Смелите му начинания не се ограничават само с този полет, той продължава да усъвършенства своите умения и да търси нови предизвикателства, и през 1999г. и 2001г. става републикански шампион на “Авио-рали с мотоделтапланери”.

През 1998г. швейцарецът Роналд Пфистер донася първия парапланер в Благоевград. Парапланерите са компактни и леснопреносими, а членовете на благоевградския клуб се стремят постоянно да се развиват и да използват всяка възможност и средство за летене. Съвсем закономерно парапланеризмът бързо привлича както нови членове, така и вече утвърдените делтапланеристи Венци Стоименов и Петър Христов. Те не изоставят първата си любов-делтата, но отворени към новото, не само бързо развиват своите умения, а започват и да обучават начинаещи. С това се поставя и началото на парапланеризма в града.

Не след дълго започват първите състезания и все по- добрите класирания. В последните години състезателите на клуба са неотменно в челната петтица в отборните класирания в дисциплината “целно кацане”, а Николина Илиева, Стефан Милушев и Елена Костова са в редиците на националния отбор на България за международни състезания. През 2008 г. Елена (един от младите членове на клуба) печели и първия медал за България на Европейско първенсто. А през 2009г тя вече е световен шампион при жените в дисциплината “целно кацане”. Ръководител и треньор на отбора на благоевградските парапланеристи, а все още и състезател, е Стефан Милушев, включил се в редиците на “летящите” като ученик на Венцислав Стефанов през 1994г.

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

            В “Пара-Делта- Благоевград” през годините са се обучили много пилоти. Повечето от тях и сега са активни летци. И как би могло да не е така? Веднъж усетил свободата на волния полет, човек трудно забравя това изживяване. Както е казал поета Боян Бобев:


                                                   .....” Не питай, не питай

кога ще престана

да търся в простора

покой, добрини!

      НА ПТИЦИТЕ ВЕРЕН,

   ПРИ ТЯХ ЩЕ ОСТАНА-

                                                           пленен, но спокоен

     до сетните дни!”....