Get Adobe Flash player

КОМЕНТАРИ

ЕКОЦЕНТЪР

alt 

Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите
Кликнете върху снимката, за да я уголемите

Разполага с 40 места.

Екоцентърът е построен по общински проект “Еколенд- интерпретативен образователен център за деца- туристическа атракция за устойчиво развитие”, финансиран от предприсъединителна програма “Добросъседство ФАР – ТГС България – Македония, Грантова схема за “Устойчиво развитие”. Изпълнението на проекта започна в началото на месец март 2008 г., продължителността му е 18 месеца, а общата стойност на предвидените дейности е 291 539 евро, като 90 % от тях са финансирани от програмата, а останалите средства бяха осигурени от Община Благоевград. Основната цел на проекта е да се постигне бързо развитие в трансграничния регион, посредством подобряване на туристическата инфраструктура, насърчаване на трансграничното сътрудничество и осъществяване на дейности, пряко свързани с опазването на околната среда. Партньори от българска страна са Пирински туристически форум и Дирекция Национален парк “Рила, а от македонска Община Делчево.

alt

На 15 септември 2009 г. двуетажната сградата на Екоцентъра получи разрешение за ползване. На първия етаж са обособени информационен център,учебна стена за катерене, две експозиционни зали, чайна с барбюфет и гардероб. На втория етаж ще има многофункционална зала за обучение, медицински център и четири стаи за почивка..

В Екоцентъра ТД “Айгидик”съвместно с еколози от НП Рила, специалисти по начално образование и учители по география и биология, ще провежда интерактивно обучение и  дейности в реална природна среда за повишаване знанията и уменията за пълноценно и безопасно общуване с природата на децата от Община Благоевград и за укрепване на тяхното здраве и физическа дееспособност чрез планински туризъм.